• UNION
  Mesto dobrih saveta

  Saznajte kako da vam kućni aparati funkcionišu efikasno i bez problema.

  Union - Saveti za svaki dan 1920x800 1
 • Mali trikovi
  za lepšu svakodnevicu

  Pružamo vam savete koji će vam pomoći da upotpunite svoj životni prostor.

  Union - Saveti za svaki dan 1920x800 2
 • Kvalitetniji život
  u vašem domu

  UNION saveti – Unesite novu energiju, novu svežinu i novo iskustvo u svoj dom.

  Union - Saveti za svaki dan 1920x800 3

SAVETI ZA SVAKI DAN

Zašto bi (skoro) svako domaćinstvo trebalo da ima toplotnu pumpu?

U svetu, ali i kod nas, toplotne pumpe prepoznate su kao veoma efikasni uređaji za grejanje, hlađenje, ali i za proizvodnju tople sanitarne vode. Postoji više razloga zbog čega je to tako.

UNION electronics - Zašto bi (skoro) svako domaćinstvo trebalo da ima toplotnu pumpu 1

Kao što znate, sve veći broj ljudi okreće se kao obnovljivim izvorima energije. Pored zaštite životne sredine, upotrebom ovih izvora energije ostvaruju se i značajne energetske i troškovne uštede, gde na scenu stupaju upravo toplotne pumpe. Pored toga što koriste najčistije izvore energije za grejanje/hlađenje, ovi uređaji istovremeno su i ekonomični. Uz to, za razliku od drugih reciklabilnih izvora energije, kao što su, recimo, solarna energija ili vetar, toplotna energija iz vode, zemlje i vazduha dostupna je u toku cele godine, nevezano za oscilacije u temperaturi.

Šta su, zapravo, toplotne pumpe?

U najkraćim crtama, toplotne pumpe predstavljaju uređaje koji prenose toplotnu energiju. Drugim rečima, toplotne pumpe uzimaju energiju iz spoljašnje sredine (voda, vazduh ili zemlja) i premeštaju je u unutrašnjost vašeg doma ili drugog objekta kojem je potrebno grejanje, odnosno hlađenje.

Uzmimo, kao primer, toplotnu pumpu koja koristi energiju iz podzemnih voda. U ovom slučaju, neophodno je imati bunar iz kojeg toplotna pumpa uzima vodu temperature od 12 do 15 stepeni Celzijusovih. Nakon toga, voda se uvodi u isparivač toplotne pumpe (freona). Taj freon ima sposobnost da ispari na niskoj temperaturi, a nakon toga on praktično preuzima deo toplotne energije vode. Kada se voda ohladi, ona se vraća u svoj prirodni podzemni tok i proces se odvija ponovo. Freon koji je preuzeo toplotu iz vode ide u kompresor gde se ova energija oslobađa putem izmenjivača toplote.

Neko bi možda rekao da toplotna pumpa prkosi osnovnim zakonima fizike, jer bi se (pogrešno) moglo zaključiti da ovaj uređaj koristi i proizvodi energiju ni iz čega. Ali, nije tako. Kao što smo naglasili, toplotna pumpa uzima energiju iz spoljašnjeg okruženja i prenosi je u unutrašnjost objekta.

Koje su prednosti toplotnih pumpi?

Kada smo razjasnili koji je princip rada toplotnih pumpi, hajmo da pogledamo koji su benefiti korišćenja ovih uređaja.

Pre svega, ovi uređaji predstavljaju ubedljivo najbolji način za uštedu troškova grejanja/hlađenja i proizvodnju čiste, besplatne i neograničene ekološke energije. Za prenos toplote iz spoljašnjeg u unutrašnje okruženje troši se znatno manje energije u odnosu na sâmu prenesenu energiju. Na primer, ako potrošite 1 kW struje za preuzimanje energije iz spoljašnjeg okruženja, u unutrašnjosti objekta dobićete energiju grejanja/hlađenja od 3 kW do 5 kW.

U poređenju sa standardnim grejnim sistemima (drva, ugalj, plin…), toplotne pumpe štede čak 75 odsto troškova. Instalacija ovih uređaja uopšte ne mora biti skupa, jer nemate izdataka za rezervoare, dimnjake, itd. Ekonomičnost i energetska efikasnost dve su glavne karakteristike toplotnih pumpi, s obzirom na to da korisnik plaća samo delić ukupne toplotne energije. Tu govorimo samo o energiji za rad kompresora i cirkulacione pumpe, dok je energija koja se preuzima iz vode/vazduha/zemlje u potpunosti besplatna. Pored toga, postoje i posebne toplotne pumpe koje proizvode besplatnu sanitarnu toplu vodu, što takođe smanjuje račun za struju.

UNION electronics - Zašto bi (skoro) svako domaćinstvo trebalo da ima toplotnu pumpu 2

Interesantne činjenice o toplotnim pumpama:

 • U Švajcarskoj svaki treći novoizgrađeni objekat opremljen je nekom vrstom toplotne pumpe;
 • U Nemačkoj i na Islandu gotovo četvrtina svih novogradnji poseduje ugrađenu toplotnu pumpu;
 • U Švedskoj svaki sedmi od deset novih objekata oprema se toplotnom pumpom.
 • Više od 50 odsto svih uređaja za grejanje prodatih na Novom Zelandu čine toplotne pumpe.
 • Za svaki kW električne energije utrošene na rad toplotne pumpe dobijate u proseku 4 kW toplotne energije, što znači da imate oko 300% efikasnosti!

Da sumiramo:

 • Smanjenje troškova za grejanje/hlađenje, u proseku, za 75 odsto;
 • Smanjenje emisije štetnih gasova, odnosno ugljen-dioksida za oko 30 odsto i očuvanje životne sredine;
 • Po potrebi, toplotne pumpe mogu da hlade i da greju, ali i da proizvode toplu sanitarnu vodu;
 • Pružaju udobnost i optimalnu temperaturu u unutrašnjosti objekta, ali i komfor za upravljanje;
 • Neograničen, besplatan i obnovljiv energetski potencijal zemlje/vode/vazduha;
 • Jednostavno održavanje i visok nivo bezbednosti po okolinu;
 • Dugotrajan životni vek, a instalacija je moguća u bilo koju vrstu/tip objekta;
 • Laka integracija sa postojećim grejnim sistemom;
 • Apsolutna nezavisnost od cena drugih izvora energije (plin, nafta, ugalj…).

UNION Energy toplotne pumpe – Bolji izbor za novi početak

Ukoliko želite da u svoj dom unesete novu svežinu, uz maksimalnu energetsku efikasnost i ekonomsko-ekološku uštedu, onda su UNION Energy toplotne pumpe pravo rešenje za vas.

Zašto da izaberete UNION Energy toplotne pumpe?
Pre svega, principom rada korišćenjem besplatnog izvora energije iz prirodnog okruženja, naše toplotne pumpe pružaju mnogostruke benefite vlasnicima stambenih, komercijalnih i industrijskih objekata i postrojenja.

 • Niži troškovi grejanja/hlađenja. U poređenju sa konvencionalnim sistemima zasnovanim na sagorevanju goriva (ugalj, drvo, pelet, lož ulje, gas…), UNION Energy toplotne pumpe nude znatno efikasniju i jeftiniju eksploataciju koja se zasniva na prirodnim izvorima energije. Na taj način one doprinose zaštiti životnog okruženja nultom emisijom štetnih gasova. Toplotne pumpe predstavljaju najjeftiniji vid grejanja, uz potpun komfor – nema pripreme energenata, loženja, čišćenja, odlaganja otpada, kao i razmišljanja o kvalitetu i ceni energenata. Ne morate čekati 15. oktobar ili neki drugi dan. Uz UNION Energy toplotne pumpe grejna sezona startuje i završava se onda kada vi to želite, a plaćate onoliko koliko potrošite.
 • Održavanje, efikasnost i dugotrajnost. Manje se kvare, lako održavaju, a gubici toplotne energije svedeni su na zanemarljiv nivo. Vrlo su pouzdan vid grejanja, a odlikuje ih sigurnost i dugotrajnost.
 • Isplativost i ekonomičnost. Energetski efikasan način rada, pružaju 3-5 puta veću energetsku efikasnost u odnosu na utrošenu električnu energiju, kao i uštedu u troškovima grejanja, hlađenja i proizvodnji sanitarne tople vode i do 75 odsto. Na taj način se ulaganje u ugradnju toplotnih pumpi veoma brzo isplaćuje.
 • Bezbednost. Toplotne pumpe su višestruko bezbedniji vid grejanja u odnosu na uređaje koji rade po principu sagorevanja tečnih ili čvrstih goriva. Mogućnost havarija bilo koje vrste, otklonjena je u potpunosti.
 • Hlađenje. Zahvaljujući karakteristici obrnutog principa odavanja energije, UNION Energy toplotne pumpe vazduh-voda mogu da rade i u modu hlađenja tokom leta.
 • Ugradnja. Toplotne pumpe ne iziskuju specijalne uslove montaže. Spoljna jedinica u monoblok varijanti, lako se montira na spoljnu fasadu ili tlo, a postojeći radijatorski ili podni sistem grejanja, može se u celosti iskoristiti i prilagoditi sistemu grejanja putem toplotnih pumpi, čime ugrađeni kotlovi postaju suvišni. Takođe, može se montirati čitav sistem nezavisnih unutrašnjih grejno-rashladnih tela, tzv. ventilator konvektora (fan coil jedinica), zidnog, parapetnog, kasetnog ili kanalskog tipa.
 • Zagrevanje sanitarne vode. Priprema sanitarne vode vrši se automatski uz višestruku uštedu energije i značajno veće količine zagrejane vode u zadatom vremenskom intervalu, uz ugradnju dodatnog namenskog bojlera, kao rezervoara zagrejane vode.

Dakle, u našem asortimanu možete naći jedinstvene toplotne pumpe monoblok koje tokom cele godine čuvaju i održavaju prijatnu temperaturu i ambijent unutar objekta. Pored toga, nudimo vam i bojler toplotne pumpe vrhunskog kvaliteta koje proizvode i zagrevaju čistu, toplu sanitarnu vodu. U našoj ponudi imate i fan coil uređaje koji obezbeđuju brz i lak efekat grejanja/hlađenja.

UNION Energy – Toplina doma i lakoća življenja.

Možda će vam biti zanimljivo

UNION electronics Bojler toplotne pumpe - Vaše pravo na uvek čistu i toplu sanitarnu vodu 1
UNION electronics - Zašto bi (skoro) svako domaćinstvo trebalo da ima toplotnu pumpu 1
UNION electronics - Prednosti mašine za pranje sudova u odnosu na ručno pranje 1
UNION electronics - Uklanjanje fleka sa odeće 1
UNION electronics - Naučite decu zdravoj ishrani od malih nogu 1