• Investicija za budućnost

  Kupovina toplotnih pumpi kao vaš ulog u bolje danas i još bolje sutra.

  UNION electronics - Vaš novi član porodice - Toplotne pumpe cover 1
 • Vreme je za veći komfor

  Izaberite toplotnu pumpu koja odgovara vašoj potrebi za besprekornom udobnošću.

  UNION electronics - Vaš novi član porodice - Toplotne pumpe cover 2
 • Saveznik vašeg doma

  Savremena i ekonomična tehnologija grejanja/hlađenja koja se isplati.

  UNION electronics - Vaš novi član porodice - Toplotne pumpe cover 3

VAŠ NOVI ČLAN PORODICE

Unesite novu energiju u svoj dom uz jedinstvene toplotne pumpe!

Svedoci smo činjenice da, kako vreme prolazi, osnovni energenti bivaju sve skuplji – kako za kupovinu, tako i za održavanje. Kao rezultat toga, izbor sve većeg broja ljudi predstavljaju tzv. alternativni načini grejanja/hlađenja koji čuvaju životnu sredinu, ali su blagonakloni i prema vašem kućnom budžetu.

Jedna od ovih alternativa, koja se pokazala odličnom opcijom i idealnom grejnom/rashladnom tehnologijom jesu toplotne pumpe. Zato sigurno nećete pogrešiti ako odaberete, bilo za svoje domaćinstvo, bilo za neki drugi objekat, toplotnu pumpu. Međutim, kao i kod kupovine bilo kog drugog uređaja, potrebno je da budete obazrivi i upoznati sa faktorima od kojih zavisi prvi i pravi odabir toplotne pumpe koja vama odgovara.

Šta su toplotne pumpe?

Pogledajmo, za početak, zašto bi svako domaćinstvo trebalo da poseduje toplotnu pumpu. Ovi uređaji koriste besplatnu i obnovljivu energiju koja potiče iz prirode, jer se funkcionisanje toplotnih pumpi bazira na temperaturnim razlikama. Izvori te prirodne energije jesu vazduh, (podzemna) voda i zemlja. Na taj način možete ostvariti uštedu i do 75 odsto, naročito pri grejanju.

Uprkos delu svog naziva „toplotna“, toplotne pumpe rade mnogo više od grejanja. One obezbeđuju klimatizaciju i kontrolu vlažnosti. Tokom grejne sezone, toplotna pumpa prenosi toplotu iz hladnog spoljašnjeg okruženja u vaš dom. Tokom sezone rashlađivanja, ovi aparati „iznose“ i prebacuju toplotu iz vaše kuće u spoljašnje okruženje. Dakle, toplotne pumpe vrše svojevrsni transfer i prebacivanje (premeštanje) toplote sa jednog na drugi prostor, umesto da ovu apsorbovanu energiju generišu. U suštini, toplotne pumpe funkcionišu na istom principu kao i klima uređaji.

Da li ste znali?

Tehnologija toplotnih pumpi nije novina savremenog doba. Prva toplotna pumpa VAZDUH – VODA proizvedena je 1857. godine, dok je prva VODA – VODA toplotna pumpa proizvedena 1928. godine. Ova pumpa se i dan danas koristi kako bi ugrejala/rashladila prostorije Skupštine grada Ženeve.

Princip rada je jednostavan.

 • Toplotna energija ulazi u isparivač pumpe iz obnovljivog izvora energije;
 • Gas, u sistemu cevi toplotne pumpe, preuzima energiju, nakon čega se šalje u kompresor gde se povećavaju pritisak i temperatura;
 • U izmenjivaču, toplota gasa se konvertuje na sistem za grejanje/hlađenje;
 • Kada se ovaj proces završi, gas se vraća na svoju izvornu temperaturu, ide u isparivač i proces grejanja/hlađenja počinje opet.

Vrste toplotnih pumpi

UNION electronics - Vaš novi član porodice - Toplotne pumpe 2Prva stvar koju treba da imate u vidu prilikom kupovine toplotne pumpe jeste tip, odnosno vrsta ovog uređaja koja zavisi od energenta koji se koristi. Ovo je važno istaći, budući da će od toga umnogome zavisiti vaši budući troškovi.  Naime vaši troškovi, odnosno računi za grejanje umnogome će zavisiti od izbora energenta koji toplotna pumpa koristi.

 1. TOPLOTNA PUMPA VAZDUH – VODA
  Po nazivu može se zaključiti da ovaj tip toplotnih pumpi izvlači toplotu iz spoljašnjeg okruženja (vazduha), a potom je prebacuje u vodu koja se nalazi u cevima. Odlična i najjednostavnija opcija, primenjiva na skoro 90 odsto objekata, koja iziskuje najmanje ulaganja.
 1. TOPLOTNA PUMPA VODA – VODA
  U ovom slučaju kao energent koristi se podzemna voda, zbog čega se iskopavaju bunari. Toplotna pumpa uzima toplotnu energiju iz ove vode, prebacuje je u cevi u okviru doma, a potom se ohlađena voda vraća nazad u sistem podzemnih voda. Sigurno jedno od najefikasnijih i najisplativijih rešenja za grejanje/hlađenje, međutim ugradnja, ulaganja i instalacija zahtevaju ne baš mali obim posla. Potrebno je iskopati bunar koji će biti dovoljno dubok, potom ispitati ispravnost vode, gde se sprovode razna fiziološka i hemijska testiranja.
 1. TOPLOTNA PUMPA ZEMLJA – VODA
  Ova tip toplotne pumpe, već možete zaključiti, izvlači toplotnu energiju iz zemlje, prebacujući je u cevi unutar doma ili drugog objekta. Instalacija ovog sistema identična je kao kod sistema voda-voda. Ali, postoji i način horizontalnog polaganja cevi ispod površine zemlje – jednostavniji, ali ne toliko i efikasan. Činjenica je da je ovo jedan od najpouzdanijih vrsta toplotnih pumpi, budući da zemlja, na dubini ispod 10 metara, ima konstantnu temperaturu, pa efikasnost (učinak) uređaja neće biti maji pri promeni spoljnih temperatura.
  Pored ulaganja u toplotnu pumpu, slično kao kod sistema voda-voda, neophodno je investirati u bušotine i geotermalne sonde.
 1. TOPLOTNA PUMPA VAZDUH – VAZDUH
  Uređaj koji funkcioniše po istom principu kao i prethodne toplotne pumpe. Međutim, umesto da toplotu iz spoljašnjeg vazduha predaje vodi, ova energija se prebacuje vazduhu unutar objekta. U ovom slučaju, neophodno je, namesto podnog grejanja, instalirati aparate koji izduvavaju vazduh (fan coil uređaji).

Na šta još treba obratiti pažnju pri odabiru toplotnih pumpi?

Nakon što odlučite koji tip pumpe vama odgovara, treba se posvetiti i drugim faktorima. Oni se prvenstveno odnose na veličinu, ugradnju i dizajn, kao i energetsku efikasnost.

Prvo, neophodno je da prilagodite dimenzije toplotne pumpe veličini vašeg doma ili poslovnog prostora. U većim zgradama ili hotelima, manje toplotne pumpe neće imati velikog uticaja jer će smanjiti isplativost sistema, zbog potrebe korišćenja i dodatnih izvora energije (kotlovi, grejači..). S druge strane, mnogo velike (predimenzionisane) toplotne pumpe za prosečno domaćinstvo potrošiće više električne energije nego što je potrebno, smanjujući ukupni komfor.

Drugo, instalacija je jako bitan aspekt pri odabiru nove toplotne pumpe za vaš dom. Ugradnja toplotnih pumpi zahteva eletroinstalacije, što znači da za to morate da angažujete ovlašćenog i kvalifikovanog električara stručnjaka. On je obučen da izvrši sve proračune opterećenja kako bi bio siguran da je vaš sistem ispravno dimenzioniran. Ujedno, on će sprovesti ispitivanja kako bi se uverio da imate optimalan protok vazduha i performanse, kao i da izračuna i objasni tzv. tačku ravnoteže za vaš dom. Ovo je tačka u kojoj se vaše potrebe za grejanjem/hlađenjem podudaraju sa kapacitetima sistema.

Treće, treba obratiti pažnju i na sezonsku energetsku efikasnost toplotnih pumpi tokom cele godine. Za ovu vrstu efikasnosti koristi se poseban sistem, odnosno način ocenjivanja (merenja) koji moraju koristiti svi proizvođači:

 • SEER (Sezonski koeficijent energetske efikasnosti);
 • SCOP (Sezonski koeficijent učinka za grejanje).

Na osnovu ova dva koeficijenta meri se stvarna svakodnevna energetska potrošnja toplotne pumpe tokom cele godine. Što su ovi koeficijenti veći, veća će biti i cena sistema.

Četvrto, ali ne i najmanje bitno, nećete pogrešiti ako se za pomoć oko odabira toplotne pumpe obratite stručnim i licenciranim licima, ljudima koji provereno imaju znanja, iskustva i praksu koja ih kvalifikuje za davanje saveta.

Uložite svoj novac u prave stvari!

Nakon što ste doneli odluku da uložite u svoju budućnost, i da u svoj dom unesete novu energiju i aparat koji koristi ekološki, obnovljiv, čist i besplatan izvor energije, treba da izaberete proverenog proizvođača, odnosno distributera toplotnih pumpi  i model koji vama najviše odgovara.

UNION Energy vam nudi kvalitetne, tehnički ispitane, savremene i ekonomične toplotne pumpe sa dugim vekom trajanja. Kod nas možete pronaći jedinstvene monoblok toplotne pumpe, kao i bojler toplotne pumpe. Pored toga, nudimo vam i vrsne ventilator konvektore koji će vam obezbediti optimalnu unutrašnju temperaturu objekta.

UNION Energy – Toplina doma nikada bliža.